Insula Serpilor nu a facut obiectul procesului de la Haga, ea fiind atribuita Ucrainei, conform acordului conex al Tratatului politic de baza romano-ucrainean din 1997, incheiat la acea vreme intre ministrii roman si ucrainean de externe, Adrian Severin si Ghenadi Udovenko.
Agentul Ucrainei la Haga, Vladimir Vasilenko, a declarat imediat dupa pronuntarea deciziei Curtii Internationala de Justitie, ca instanta internationala a ONU a respins majoritatea argumentelor partii romane, mentionand printre acestea si principiul ‘justitiei compensatorii’, relateaza agentia ucraineana Unian, citata de Agerpres. In conformitate cu acest principiu al ‘justitiei compensatorii’, partea romana a contestat apartenenta Insulei Serpilor la Ucraina, a afirmat Vasilenko, referindu-se probabil la pledoaria facuta in luna septembrie de agentul Romaniei, Bogdan Aurescu, care a prezentat istoricul ocuparii ilicite a Insulei Serpilor de catre URSS, pentru ca in aceasta speta apartenenta Insulei §erpilor nu a fost pusa in discutie.
“CIJ a emis un verdict care se fundamenteaza pe dreptul international”, a remarcat agentul Ucrainei la Haga, insistand in continuare pe faptul ca instanta internationala a “respins toate pretentiile Romaniei asupra Insulei Serpilor”, conform principiului “justitiei compensatorii”.
De fapt, agentul roman la Haga, Bogdan Aurescu declarase ca Romania, ca stat european, nu doreste ca instanta internationala sa actioneze dupa principiul unei “justitii compensatorii”, asa cum a incercat sa acrediteze Ucraina in documentele fazei scrise.