Şeful statului român a atras atenţia, aseară, la întoarcerea din prima sa vizită de stat în Republica Ungară, că “băncile româneşti sunt solide, dar cei care deţin acţionariatul majoritar au obligaţia să continue să asigure băncilor din România necesarul de resurse pentru finanţarea activităţilor economice de pe piaţa românească”. Traian Băsescu a insistat asupra faptului că “statul român nu are obligaţia de a se împrumuta pentru a substitui obligaţiile băncilor-mamă care au acţionariat majoritar în băncile româneşti”. “Nu pot fi fericiţi la privatizare şi să nu îşi facă obligaţii faţă de economia românească mai târziu”, a mai spus preşedintele Băsescu.
În opinia preşedintelui României, “băncile-mamă au obligaţia să continue să finanţeze băncile al căror acţionariat majoritar îl deţin în România.” Şeful statului a anunţat că “România va ridica acest subiect, extrem de solid argumentat, cu ocazia Consiliului European din martie”.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat miercuri, la B1 TV, că a avut mai multe convorbiri cu câţiva ambasadori străini, inclusiv cu ambasadorul Austriei şi cu cel al Franţei, ale căror ţări au bănci în România. “Din păcate, am dat totul pe la străini, deci băncile-mamă în acest moment îşi retrag sursele de finanţare către banca… (mamă) se consolidează acasă. Şi atunci trebuie să vorbim cu aceşti oameni: «Măi fraţilor, dacă voi consideraţi că România şi economia românească reprezintă o periferie a dumneavoastră şi nu vă interesează, capilarele dumneavoastră sunt mai puţin importante decât arterele dumneavoastră, vă duceţi banul la centru, hai să avem o conversaţie puţin mai vânoasă cu dumneavoastră, pentru că aveţi interese economice vaste în România»”, a spus Mircea Geoană.
Vicepremierul Dan Nica a declarat, vineri, la Sinaia, că nu deţine informaţii potrivit cărora ar exista bănci în România care şi-ar retrage capitalurile, contrazicând astfel afirmaţiile preşedintelui Senatului, Mircea Geoană.